Hampeplanter omregnes til hash
I danske retssager omregnes planter til hash, uanset motivet for dyrkningen, hvilket fører til strenge straffe og snæversynethed
Cannabisdyrkning er strafbart
I Danmark er det strafbart at dyrke sine egne cannabisplanter, hvilket kriminaliserer et utal af personer og forstyrre privatlivets fred.
Manglende lægefaglig anerkendelse
Trods øget livskvalitet for mange brugere, er der få læger, der anerkender og legitimerer behovet for cannabis som medicin.
Høje straffe for besiddelse
Straffen for besiddelse er meget høj i Danmark, og mange brugere har modtaget store bøder og fængselsstraffe for selv små mængder.
💡
webstedets frivillige redaktion anbefaler
Omregning af planter?!…
30. November 2024 – Kritik
540 ord, 3 minutters læsetid.
Dansk politi og retsvæsen omregner cannabisplanter til hash – men hvorfor? Det er tankevækkende, at ingen politikere tager fat på at udfordre denne kritisable og potentielt retsforvridende praksis. Hvor er debatten? Hvor er handlingen? Hashomregningsmodellen er ikke andet end manipulation, designet til at fremstille enhver, der dyrker cannabis, som farlige hashproducenter. På den måde bliver alle hjemmedyrkere skåret over én kam af det danske retsvæsen, uanset deres motiver for dyrkning. Hvordan kan dette fortsætte uanfægtet? Det er intet mindre end en retsdogmatisk skandale!
Politi bruger flg. omregningsformel – Kilde: DCF
(Antal cannabisplanter (høstmodne, ikke-høstmodne og stiklinger) x 38 gram (skønnet udbytte marihuana pr. cannabisplante) – 25 % = antal gram (samlet skønnet marihuanaudbytte)
Rigsadvokatens beregningsmodel:
Retningslinjerne bygger på Retsmedicinsk Instituts udtalelse af 21. november 2014. I denne udtalelse er det gennemsnitlige udbytte for en høstklar indendørs dyrket marihuanaplante skønnet at være 46 gram med et THC-indhold på 12 %. Beregningen bygger på undersøgelse af beslaglagte planter i 35 sager i perioden 2008-2012, hvor udbyttet varierede mellem 8 gram og 97 gram marihuana pr. plante. Det fremgår af erklæringen, at det i sagens natur er vanskeligt at foretage en kontrolleret, repræsentativ undersøgelse af udbytte og kvalitet af danskproducerede cannabisplanter, og at resultaterne derfor er behæftet med en vis usikkerhed, men at det dog er det bedste datamateriale, der findes til beskrivelse af danske forhold.
en række faktorer har betydning for cannabisplantens udbytte, herunder erfaringsniveauet hos de personer, der dyrker planterne, sorten af cannabisplanter, forholdene hvorunder de dyrkes, lys- og gødningsmængde, beskæring af planterne og antallet af planter pr. kvadratmeter. Der kan således i den konkrete sag gives et afslag i forhold til det beregnede udbytteestimat, f.eks. hvis erfaringsniveauet vurderes at være ringe. Hvorvidt et mere generelt fradrag i det beregnede udbytteestimat er relevant for at lade usikkerheden i estimatet komme den tiltalte til gode, er en beslutning, som anklagemyndigheden og domstolene må træffe. For så vidt angår dødeligheden blandt stiklinger fremgår det af erklæringen, at man ingen konkrete informationer har om den forventede overlevelse, men at det anses for sandsynligt, at 75-100 % vil overleve, hvis vækstbetingelserne er optimale. Et generelt fradrag op til 25 % af stiklingerne kan derfor være relevant for at kompensere for dødeligheden, manglende erfaring og lignende.
Ifølge Rigsadvokatens retningslinjer skal udbytteberegningen ske med udgangspunkt i 46 gram pr. plante, hvorefter der skal foretages et generelt fradrag på 25 % for at tage højde fordels, at nogle stiklinger og ikke høstmodne planter vil gå til inden høst, dels produktionsforhold og samtlige andre forhold, der kan have betydning for udbytte og kvalitet.
Lektor, ph.d. Christian Lindholst har i landsretten uddybet en erklæring af 21. november 2014 fra Retsmedicinsk Institut og forklaret bl.a., at det statistisk er instituttets vurdering, at udbyttet pr. plante med 95 % sikkerhed vil ligge på 46 gram plus/minus 8 gram. På den anførte baggrund finder Højesteret, at der kan tages udgangspunkt i en generel beregningsmodel, men at der ved beregningen af det skønnede udbytte – for i højere grad at tage højde for usikkerhedsfaktorer – skal tages udgangspunkt i de gennemsnitlige 46 gram med fradrag af 8 gram (dvs. 38 gram), og at der herfra yderligere i overensstemmelse med Rigsadvokatens retningslinjer skal fradrages 25 % for at tage højde for dødelighed blandt planterne og øvrige usikkerhedsfaktorer.
Ny Aftale: Ordning med Medicinsk Cannabis på Recept Bliver Permanent
28. november 2024 – Pressemeddelelse
327 ord, 2 minutter læsetid.
Fra 2026 bliver ordningen med medicinsk cannabis på recept permanent. Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har i dag vedtaget en aftale, der sikrer, at patienter med alvorlige sygdomme fortsat kan få udskrevet medicinsk cannabis af en læge.
Aftalen, der samler partierne Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Alternativet, bygger på positive resultater fra en ny evaluering af forsøgsordningen, der blev offentliggjort i sidste uge.
Medicinsk Cannabis: En Lindrende Behandling
Evalueringen viser, at medicinsk cannabis har haft en god effekt for mange patienter, uden at det har ført til nye sikkerhedsmæssige bekymringer. Siden ordningens start i 2018 har ca. 1.800 patienter årligt fået udskrevet medicinsk cannabis, og i alt er der indløst 20.000 recepter.
Patienter med diagnoser som multipel sklerose, kræft, rygmarvsskader og kroniske smerter har oplevet lindring af smerter og kvalme, som har forbedret deres livskvalitet betydeligt.
Styrket Information og Bedre Vilkår
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde udtaler: Medicinsk cannabis er et vigtigt alternativ for patienter, der ikke har tilstrækkelig effekt af andre behandlinger. Med denne aftale sikrer vi, at de fortsat kan få adgang til behandlingen under trygge rammer.
Aftalen indebærer også, at vejledningen til læger og patienter forbedres, og at den danske cannabisindustri får bedre muligheder for dyrkning og eksport. For eksempel bliver brug af bekæmpelsesmidler tilladt, og Lægemiddelstyrelsen vil øge sin rådgivning til erhvervet.
Baggrund: Forsøgsordningens Udvikling
Forsøgsordningen med medicinsk cannabis blev indført i 2018 og forlænget i 2021, hvor dyrkning af medicinsk cannabis i Danmark blev permanentgjort. Siden da har ordningen været målrettet patienter med stærke smerter eller utilstrækkelig effekt af godkendte lægemidler.
Den nye aftale markerer et vigtigt skridt mod at gøre medicinsk cannabis til en fast del af det danske sundhedsvæsen og skabe vækstmuligheder for en lovende industri.
Læs mere: Kontakt Indenrigs- og Sundhedsministeriet for yderligere information om aftalen og fremtidige retningslinjer.
Kildehenvisning: https://www.ism.dk/nyheder/2024/november/ny-aftale-ordning-med-medicinsk-cannabis-paa-recept-bliver-permanent
Indien og Cannabis: Fra Tabu til Kulturarv
Frontline, 27. november 2024 kl. 14:15
331 ord, 2 minutter læsetid.
Efter årtier med forbud og stigmatisering ønsker Indien nu at genfinde forbindelsen til cannabis, en plante med dybe rødder i landets kultur. På trods af, at cannabis officielt er ulovligt, er det fortsat bredt anvendt i forskellige former, og debatten om legalisering er begyndt at tage fart.
Ifølge det indiske tidsskrift Frontline har staten Himachal Pradesh, der ligger i Himalaya-regionen, for nylig vedtaget en resolution om at legalisere dyrkning af cannabis til medicinske formål. Dette skridt markerer en kulturel og økonomisk vending for et land, hvor cannabis engang blev betragtet som både hellig og helende.
En del af Indiens kulturelle arv
I hinduistisk mytologi forbindes cannabis med guden Shiva, der siges at have fundet ro og lykke i planten. I gamle skrifter omtales cannabis som vijaya, hvilket betyder “sejr” eller “triumf”. Planten er også dybt integreret i ayurvedisk medicin, hvor den har været brugt til at behandle alt fra feber og menstruationssmerter til epilepsi og nervesygdomme.
Selvom cannabisdyrkning officielt er forbudt i Indien, dyrkes planten stadig i mere end 60 % af landets distrikter, primært til produktion af bhang – en pasta lavet af bladene og stænglerne, som ikke har psykoaktive egenskaber.
Fra forbud til genopdagelse
Det globale syn på cannabis ændrede sig drastisk i det 20. århundrede, da amerikanske lovgivere i 1937 begyndte at fremstille planten som en antisocial og farlig substans. Denne stigmatisering spredte sig hurtigt, og i 1985 blev cannabis også kriminaliseret i Indien.
Nu begynder vinden at vende. Himachal Pradesh ser potentiale i at udvikle medicinske og videnskabelige anvendelser af planten og arbejder på at genopfinde cannabis som en økonomisk ressource og kulturel arv. Ifølge Frontline har både regeringen og oppositionen i staten en sjælden enighed om, at denne tilgang kan revolutionere regionens økonomi.
Kildehenvisning: https://www.courrierinternational.com/une/une-du-jour-apres-des-decennies-de-diabolisation-l-inde-veut-se-reapproprier-le-cannabis-et-sa-culture_225036
Ukraine Åbner Første Apotek med Medicinsk Cannabis
Publiceret: 2. oktober 2024
293 ord, 2 minutter læsetid.
Den 1. oktober 2024 markerede en milepæl i Ukraine, da landets første apotek med medicinsk cannabis blev registreret under en ny elektronisk kontrolordning for medicinsk cannabis (ЕСОРК). Ordningen sikrer, at medicinsk cannabis kun kan udleveres via elektronisk recept.
Under et pressemøde den 2. oktober annoncerede viceminister for sundhed, Maria Kartjevitsj, at den første registrerede apotek er beliggende i byen Tjerkasy. Ifølge viceministeren forventes flere apoteker og aktører at tilslutte sig ordningen, der sikrer fuld kontrol over cannabis fra dyrkning til udlevering.
Stram Kontrol fra Produktion til Patient
Den nye ordning kræver, at alle faser i processen med medicinsk cannabis registreres i systemet senest dagen efter udførelsen. Dette omfatter alt fra import og dyrkning af cannabisplanter til distribution og udlevering på apoteker.
Apoteker kan udlevere medicinsk cannabis som færdiglavede produkter eller som skræddersyede præparater fremstillet direkte i apoteket. Lægemidlerne kan kun udleveres på baggrund af en elektronisk recept fra en praktiserende læge eller en specialist.
Regler for Dyrkning og Brug
Ministeriet for Sundhed har fastlagt strenge regler for dyrkning og brug af cannabis:
- Dyrkning skal følge korrekt praksis og laboratorieprøver på THC-indhold (det psykoaktive stof i cannabis) udføres i statslige laboratorier.
- Prøveudtagning sker under opsyn af politiet.
- Importører af cannabisstoffer til brug på apoteker skal have tilladelse og gennemgå en registreringsproces.
Hvem Kan Få Medicinsk Cannabis?
Medicinsk cannabis er målrettet patienter med specifikke diagnoser og lidelser, herunder:
- Kroniske smerter relateret til kræftsygdomme.
- Smerter forbundet med cerebral parese eller multipel sklerose.
- Rygmarvsskader.
- Parkinsons sygdom.
Præparaterne kan komme i form af orale dråber, kapsler, geler eller pasta.
Den nye ordning repræsenterer et vigtigt skridt for Ukraine i reguleringen af medicinsk cannabis og åbner muligheder for bedre behandling af patienter med komplekse, kroniske sygdomme.
Kildehenvisning: https://tsn.ua/zdorovya/v-ukrayini-zareyestruvali-pershu-apteku-z-likami-na-osnovi-kanabisu-yak-otrimati-gotoviy-preparat-2672061.html
Schweiz’ Største Cannabis-Studie Udvides
Zürcher Cannabis-Studie: 600 Nye Deltagere
10. september 2024 – Undersøgelse
301 ord, 2 minutter læsetid
Schweiz’ største cannabis-studie i Zürich har udvidet med yderligere 600 deltagere, hvilket bringer det samlede antal til 2.200 personer, der nu lovligt kan købe og bruge cannabis som en del af en omfattende undersøgelse. Studiet undersøger forbrugsmønstre og de socioøkonomiske konsekvenser af legalisering.
Forskningsprojektet ledes af foreningen Swiss Cannabis Research i samarbejde med et uafhængigt forskerteam fra Zürich Universitet og KOF ved ETH Zürich. Målet er at undersøge cannabisregulering med henblik på potentielt at gøre det tilgængeligt til rekreativt brug.
Populære Produkter: Lavt og Højt THC-indhold
Studiet viser, at der er stor efterspørgsel på cannabisprodukter med både lavt (5-9 %) og højt (20 %) THC-indhold. Ifølge Swiss Cannabis Research afspejler dette et behov, som det sorte marked ikke kan opfylde, hvor THC-indholdet typisk ligger på 13-15 % og ofte har lavere kvalitet.
Projektet, der begyndte i maj, inkluderer salg fra specialiserede apoteker og centre i Zürich, Winterthur, Schlieren, Horgen og Dübendorf.
Et Femårigt Forskningsprojekt
Cannabis-projektet planlægger at følge 7.500 deltagere over fem år. Formålet er at analysere forbrugsmønstre, identificere potentielle risici og diskutere lovgivning omkring cannabis. Projektet finansieres gennem donationer og har et budget på 1,5 millioner schweizerfranc.
Deltagerne får mulighed for at føre et forbrugerdagbog, som hjælper dem med at reflektere over deres brug og identificere skadelige vaner.
Cannabis i Schweiz: En National Trend
Lignende studier er allerede iværksat i andre schweiziske byer, herunder Lausanne, Basel, Bern, Biel og Luzern. Zürichs projekt er dog det største og fungerer som en model for, hvordan cannabis kan reguleres på nationalt plan.
Ifølge Paul-Lukas Good, præsident for Swiss Cannabis Research, er målet at skabe en ny samtale om regulering og muliggøre sikker adgang til cannabis for rekreativ brug.
Kilde: Swiss Cannabis Research, Zürich Universitet, ETH Zürich.
Kildehenvisning: https://www.tagesanzeiger.ch/zuercher-cannabis-erhebung-weitere-600-personen-kiffen-legal-fuer-kantonale-studie-375763590362
Luxembourg Tillader Privat Cannabisdyrkning
Luxembourg Sætter Planten Fri – Tillader Dyrkning af Fire Cannabisplanter
Publiceret: 21. juli 2023 – Afkriminalisering
243 ord, 1 minut læsetid.
Fra i dag, den 21. juli, må indbyggere i Luxembourg dyrke op til fire cannabisplanter hjemme til privat brug. Legaliseringsloven blev offentliggjort i Luxembourgs lovtidende den 17. juli og trådte i kraft fire dage senere. Dette markerer et vigtigt skridt for voksne i landet, der nu kan dyrke og bruge cannabis inden for lovens rammer.
Regler for Privat Dyrkning
Den nye lov tillader voksne borgere i Luxembourg at dyrke cannabis uden begrænsning på plantestørrelse eller høstmængde. Planterne skal dog dyrkes til privat brug, og det er ikke tilladt at sælge eller dele cannabis med andre, heller ikke i eget hjem.
Ved at legalisere hjemmeproduktion håber regeringen at reducere presset på retssystemet og fremme en mere reguleret og sikker cannabismarked.
Forbud og Sanktioner
På trods af legaliseringen forbliver flere restriktioner gældende:
- Det er ulovligt at transportere eller bruge cannabis uden for eget hjem.
- Salg eller overdragelse af cannabis mellem privatpersoner er fortsat forbudt.
Overtrædelse af reglerne medfører strenge sanktioner. Besiddelse af mindre end 3 gram cannabis på offentlige steder kan føre til en bøde på €145, stigende til €500, hvis den ikke betales med det samme. Overskridelse af grænsen på fire planter pr. husstand eller salg af cannabis kan medføre bøder på op til €250.000 og fængselsstraffe på op til fem år.
Se også: Udmelding fra Justitsministeriet i Luxembourg.
Kildehenvisning: https://cannabisindustrie.nl/luxemburgers-mogen-vanaf-vandaag-4-wietplanten-thuis-kweken/
Opfordrer Patienter til Selv at Dyrke Cannabis
Henrik Rindom Opfordrer Patienter til Selv at Dyrke deres egen Cannabis
Publiceret: 26. oktober 2017 – Hjælp til selvhjælp
315 ord, 2 minutter læsetid.
Henrik Rindom, psykiater og stofrådgiver, kom med en kontroversiel udtalelse på et debatmøde på Syddansk Universitet i Odense tirsdag aften. Han opfordrede kræft- og sklerosepatienter til at dyrke deres egen cannabis som en billigere løsning på de høje omkostninger ved lovlige medicinske cannabisprodukter.
Ifølge Rindom er mange patienter tvunget til at købe cannabis ulovligt, fordi de ikke har råd til de få legale produkter. Han mener, det er bedre, at de dyrker deres egen cannabis og producerer deres egen cannabisolie, selvom det er ulovligt.
En Praktisk Anbefaling
Rindom forklarede på mødet, hvordan patienter kan anskaffe det nødvendige udstyr, eksempelvis små drivhuse med ventilationssystemer, der kan købes på Christiania. Disse gør det muligt at dyrke cannabisplanter uden lugtgener og destillere planten til olie.
Det er ulovligt, og det ved jeg godt,
sagde Rindom efterfølgende til Fyens Stiftstidende, men jeg vil hellere have, at de gør det selv, end at de går til det kriminelle marked, hvor de ikke ved, hvad de får.
De Høje Omkostninger ved Lovlig Medicinsk Cannabis
Medicinsk cannabis er lovligt tilgængeligt i Danmark, men kun gennem Glostrup Apotek, hvor priserne er meget høje. En flaske mundspray med THC og CBD koster eksempelvis 4.730 kroner for 30 ml. Der gives ikke medicintilskud til produkterne, hvilket afskærer mange patienter fra at bruge dem.
Rindom mener, at det er uholdbart, at så få patienter har råd til de lovlige alternativer, og det presser dem over i det sorte marked.
Politiske Perspektiver
Henrik Rindom deltager i dag, onsdag, i en høring på Christiansborg, hvor Folketingets Retsudvalg diskuterer fordele og ulemper ved en legalisering eller afkriminalisering af cannabis. Høringen vil blandt andet undersøge, hvordan legalisering kan skabe bedre forhold for patienter og reducere kriminaliteten på området.
Kildehenvisning: https://jv.dk/indland/laege-og-stofraadgiver-til-patienter-gaa-hjem-og-dyrk-jeres-egen-cannabis