Omregning af planter?!…
30. November 2024 – Kritik
540 ord, 3 minutters læsetid.
Dansk politi og retsvæsen omregner cannabisplanter til hash – men hvorfor? Det er tankevækkende, at ingen politikere tager fat på at udfordre denne kritisable og potentielt retsforvridende praksis. Hvor er debatten? Hvor er handlingen? Hashomregningsmodellen er ikke andet end manipulation, designet til at fremstille enhver, der dyrker cannabis, som farlige hashproducenter. På den måde bliver alle hjemmedyrkere skåret over én kam af det danske retsvæsen, uanset deres motiver for dyrkning. Hvordan kan dette fortsætte uanfægtet? Det er intet mindre end en retsdogmatisk skandale!
Politi bruger flg. omregningsformel – Kilde: DCF
(Antal cannabisplanter (høstmodne, ikke-høstmodne og stiklinger) x 38 gram (skønnet udbytte marihuana pr. cannabisplante) – 25 % = antal gram (samlet skønnet marihuanaudbytte)
Rigsadvokatens beregningsmodel:
Retningslinjerne bygger på Retsmedicinsk Instituts udtalelse af 21. november 2014. I denne udtalelse er det gennemsnitlige udbytte for en høstklar indendørs dyrket marihuanaplante skønnet at være 46 gram med et THC-indhold på 12 %. Beregningen bygger på undersøgelse af beslaglagte planter i 35 sager i perioden 2008-2012, hvor udbyttet varierede mellem 8 gram og 97 gram marihuana pr. plante. Det fremgår af erklæringen, at det i sagens natur er vanskeligt at foretage en kontrolleret, repræsentativ undersøgelse af udbytte og kvalitet af danskproducerede cannabisplanter, og at resultaterne derfor er behæftet med en vis usikkerhed, men at det dog er det bedste datamateriale, der findes til beskrivelse af danske forhold.
en række faktorer har betydning for cannabisplantens udbytte, herunder erfaringsniveauet hos de personer, der dyrker planterne, sorten af cannabisplanter, forholdene hvorunder de dyrkes, lys- og gødningsmængde, beskæring af planterne og antallet af planter pr. kvadratmeter. Der kan således i den konkrete sag gives et afslag i forhold til det beregnede udbytteestimat, f.eks. hvis erfaringsniveauet vurderes at være ringe. Hvorvidt et mere generelt fradrag i det beregnede udbytteestimat er relevant for at lade usikkerheden i estimatet komme den tiltalte til gode, er en beslutning, som anklagemyndigheden og domstolene må træffe. For så vidt angår dødeligheden blandt stiklinger fremgår det af erklæringen, at man ingen konkrete informationer har om den forventede overlevelse, men at det anses for sandsynligt, at 75-100 % vil overleve, hvis vækstbetingelserne er optimale. Et generelt fradrag op til 25 % af stiklingerne kan derfor være relevant for at kompensere for dødeligheden, manglende erfaring og lignende.
Ifølge Rigsadvokatens retningslinjer skal udbytteberegningen ske med udgangspunkt i 46 gram pr. plante, hvorefter der skal foretages et generelt fradrag på 25 % for at tage højde fordels, at nogle stiklinger og ikke høstmodne planter vil gå til inden høst, dels produktionsforhold og samtlige andre forhold, der kan have betydning for udbytte og kvalitet.
Lektor, ph.d. Christian Lindholst har i landsretten uddybet en erklæring af 21. november 2014 fra Retsmedicinsk Institut og forklaret bl.a., at det statistisk er instituttets vurdering, at udbyttet pr. plante med 95 % sikkerhed vil ligge på 46 gram plus/minus 8 gram. På den anførte baggrund finder Højesteret, at der kan tages udgangspunkt i en generel beregningsmodel, men at der ved beregningen af det skønnede udbytte – for i højere grad at tage højde for usikkerhedsfaktorer – skal tages udgangspunkt i de gennemsnitlige 46 gram med fradrag af 8 gram (dvs. 38 gram), og at der herfra yderligere i overensstemmelse med Rigsadvokatens retningslinjer skal fradrages 25 % for at tage højde for dødelighed blandt planterne og øvrige usikkerhedsfaktorer.